Minggu, 26 Februari 2023

Voltreum

Voltreum

Mikromreže prodiru u globalni energetski sektor. Potražnja za mikromrežama dosegnut će 40,3 milijarde dolara do 2026. Još uvijek nisu sveprisutne, ali su postale bitne komponente energetskog krajolika koji se razvija. Kako se šire, postaje nam sve važnije razumjeti njihov utjecaj, potencijal i budući opseg.

Kako tržište sazrijeva, možemo predvidjeti značajne promjene u tehnologiji mikromreža. Među njima su napredne mikromreže, veća integracija distribuiranih izvora energije (DERs), standardizacija mikromreža i povezivost električnih vozila. Međutim, najintrigantniji razvoj je peer-to-peer (P2P) trgovanje energijom.

P2P trgovanje energijom odvija se na tržištima temeljenim na blockchainu, gdje subjekti mogu kupovati ili prodavati energiju dok upravljaju vlastitim rizikom cijene i količine. Kako se broj mikromreža povećava, jedino ih ima smisla povezivati putem zajedničke platforme za prijenos energije, posebno s obzirom na brojne prednosti.

Prednosti ravnopravnog trgovanja energijom

Studija provedena u Portugalu koja je ispitivala ekonomske prednosti P2P trgovanja za potrošače i prosumerse zaključila je da potrošači mogu uštedjeti do 28% na svojim računima za struju, a prosumerers mogu vidjeti do 55% ekonomske dobiti. Prema Litionu, njemačkoj peer-to-peer platformi za trgovanje energijom, korisnici mogu uštedjeti prosječno 20% na svojim računima za struju, dok elektrane mogu zaraditi 30% više prihoda. Osim financijskih ušteda, P2P trgovanje putem mikromreža može donijeti mnoge druge prednosti:

Pružanje pomoći glavnoj mreži
Višak energije može se prodati natrag u mrežu kako bi se lakše upravljalo vršnom potražnjom. Ali to nije sve. P2P platforme za trgovanje također pomažu u inteligentnom upravljanju distribuiranim energetskim resursima uključivanjem dionika izravno u upravljanje zagušenjem. Prema istraživanjima, dobro osmišljena shema trgovanja P2P potiče pažljivije korištenje električne energije.

Informirani korisnici koji razumiju vršna opterećenja i dinamičko određivanje cijena vjerojatnije će trošiti električnu energiju u vrijeme niske cijene, kada je opterećenje niže i cijene niže. Ovo ponašanje pomaže u upravljanju vršnom potražnjom i kontroli zagušenja. Kao rezultat toga, dobavljači električne energije moći će smanjiti svoja ulaganja u novu mrežnu infrastrukturu i proizvodne kapacitete.

U Ujedinjenom Kraljevstvu vidjeli smo jedan primjer te prednosti. Piclo, peer-to-peer platforma za trgovanje električnom energijom, dodala je svih šest distribucijskih tvrtki na svoju Flex platformu. Platforma transformira DISCOM u aktivne mrežne upravitelje sa sposobnošću donošenja fleksibilnih odluka kako bi se zadovoljili distribucijski zahtjevi na određenim lokacijama mreže.

Koje su njegove primarne primjene?

Centralizirana priroda tradicionalnog napajanja je njegova najveća slabost. Čak i ako jedan dio mreže padne, nekoliko regija ostaje bez struje. To se dogodilo nekoliko puta, osobito tijekom prirodnih nepogoda. Često više država zajedno gubi napajanje zbog međusobne povezanosti. Tu na scenu stupaju mikromreže.

Organizacije i zajednice koje žele smanjiti troškove energije mogu instalirati mikromrežu u svojim kampusima.

Organizacije koje imaju kritičnu potrebu za energijom 24/7 mogu računati na mikromreže za svoju opskrbu energijom.

Zajednice koje se žele usredotočiti na održivu proizvodnju energije uz smanjenje svog ugljičnog otiska također mogu pronaći golemu vrijednost u postavljanju mikromreža sa solarnim i vjetroelektranskim mogućnostima.

Udaljene zajednice, kampusi i ruralna područja koja se teško spajaju na središnju elektroenergetsku mrežu mogu umjesto toga postaviti mikromrežu koja će služiti njihovim svrhama.

Povećanje korištenja obnovljive energije
Pariški sporazum dao je prioritet usvajanju obnovljive energije. Uz tako visoke ciljeve koje treba ispuniti do 2030., vlade će trebati aktivno sudjelovanje građana u obnovljivoj energiji. P2P trgovanje nudi snažan poticaj za pretvaranje potrošača u proizvođače obnovljive energije. Trgovanje energijom može široj javnosti pružiti osjećaj vlasništva nad lokalnom mikromrežom, potičući veće sudjelovanje.

P2P trgovanje postat će uobičajeno uz sustavni pristup tehnološkim inovacijama koji je usklađen s poslovnim modelima i propisima koji se razvijaju. Voltreum je na vrhuncu energetske revolucije. Na našoj web stranici možete saznati više o P2P trgovanju putem mikromreža.

Zaključak

Pilot projekti za P2P trgovanje energijom već su u tijeku diljem svijeta. Potpomognuto pozitivnim podacima iz ovih projekata, globalno tržište trgovanja električnom energijom će rasti po CAGR-u od 10% na 192,81 milijardu dolara do 2023. godine.

Nekoliko drugih mikromrežnih projekata uspješno radi diljem svijeta. Mikromreže u nekoliko sela u Namibiji, Indiji, Norveškoj, Irskoj, Mauricijusu, Novoj Kaledoniji, Australiji, SAD-u i Njemačkoj pokazuju kako mogu transformirati ruralne živote opskrbom električnom energijom. Ovaj pristup treba dodatno učvrstiti participativnim upravljanjem i lokalnim vlasništvom nad projektima. Samo kroz decentralizaciju i demokratizaciju energije svaki čovjek na svijetu konačno može biti povezan s moći.

Za više informacija:

Web stranica:  https://voltreum.com/

Telegram:  https://t.me/voltreum_official

Twitter:  https://twitter.com/voltreum

linkedin:  https://www.linkedin.com/company/voltreum/

 

Autor

Bitcointalk korisničko ime: HajjarAbiyyah

BitcoinTalk URL profila: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=3477935

Adresa novčanika: 0x9d97fa4e1488b686f89c2626751165e319c5c9e8

Tidak ada komentar:

Posting Komentar